ETUSIVU ETUSIVU


HIFK Jr Hockey Rf.
Helsingin jäähalli
00250 Helsinki
Puh 09-4777 020
Fax 09-4777 0229
email

Kolumni

Kilpakiekkoa ? : Kuortaneen turnaus

Jääkiekkoliitto päätti lanseerata kuluvalle kaudelle A:n SM-liigaan uutuustuotteen: turnaukset, jotka pelataan perjantaista sunnuntaihin Kuortaneella tai Vierumäellä. Turnausten tavoitteena on vähentää pitkien pelimatkojen lukumäärää ja opettaa pelaajille raskasta turnauselämää samalla kun maajoukkuevalmentajat voivat tarkkailla pelaajia. Hyvä ajatus.

Viime viikonloppuna Kollit matkustivat pitkälle sinne jonnekin kohtaamaan Kärpät, KalPan ja JYP:in.

Paikalla oli Suomen parhaat junioripelaajat sekä aimo liuta miesten SM-liigassa pelanneita lupauksia. Osalla on kotonaan Nuorten MM-kisoista tuotu mitali. Aika tekijöitä, siis.

Paikalla oli pilliin viheltämistä harjoittelemassa myös B-junnutuomarit, jotka pilasivat omalla surkeudellaan monta ottelua. Hetkinen ?

Kauniiden ajatusten mukana Jääkiekkoliitto lanseerasi Kuortaneelle Frankensteinin, joka kasvaessaan tulee vetämään mattoa nuorten kiekkoilun kehityksen alta.

Turnaukseen, jossa pelataan SM-liigapisteistä, valittiin pillittäjät, jotka saivat harjoittelupaikan Pohjoismaiden kovimmasta juniorisarjasta. Kukaan näistä tuomareista ei ollut tehtäviensä tasalla, suuri osa ei tiennyt kumpi jengeistä on kotijoukkue, yksikään ei saanut pelaajien kunnioitusta ja kaikille otteluiden taso tuli täytenä yllätyksenä.

Jopa dumareita valitsemassa ollut tuomarikouluttaja oli ennen turnausta pohtinut ääneen pelkäävänsä mitä tuleman pitää. Miksi tällainen henkilö on saanut valtaa? Ja kuka on ollut niin viisas, että on hänelle sitä antanut?

Miksi kyseinen kiekkopäättäjä oli valinnut Kuortaneelle täysin raakileina puhaltavia junnuja, jotka lopulta onnistuivat pilaamaan koko tapahtuman? Tästä ei voi tehdä muuta kuin sen johtopäätöksen, että jossain ei arvosteta ASM-sarjaa, siinä pelaavia joukkueita, pelaajia ja valmentajia.

Mielestäni ASM-liiga on, tai sen pitäisi olla, täysiverinen kilpailusarja. Monessa seurassa se on oivallettu. Joukkueet ovat liigajoukkueita pienoiskoossa harjoitusmäärien ollessa täysin vertailukelpoisia SM-liigan kanssa.

Pelaajat harjoittelevat parhaimmillaan kaksi kertaa päivässä saavuttaakseen tavoitteensa. He pelaavat jääkiekkoa rakentaakseen omaa tulevaisuuttaan. A SM-liigassa kiekkoilevat nuoret miehet ovat miesten liigan porteilla ja ikäkausimaajoukkueiden tai NHL-organisaatioiden seurantalistalla.

Puitteet ja resurssit ovat siis monella seuralla kohdallaan, nyt pitäisi ymmärtää, että sarja on liian arvokas toimimaan kokeilukenttänä.

Jos pelaajat pelaavat huonosti, viltti heilahtaa. Jos tuomari ei osaa viheltää, hän saa jatkaa otteluiden pilaamista niin kauan kunnes joku jossain ottaa kantaa. Yhtälö ei täsmää.

Julkisuudessa on pohdittu paljon Suomen jääkiekkoilun tulevaisuutta, sitä huomista jonka tuovat tämän päivän A-nuoret. Mielestäni olisi järkevää määrätä tasokkaisiin peleihin tasokkaat tuomarit, sellaiset, jotka pysyvät luistimilla ja osaavat tehdä johdonmukaisia päätöksiä. Vain näin saadaan aikaan tasokkaita tapahtumia, joissa sekä pelaajat että tuomarit ovat samalla tasolla. Vain näin saadaan aikaan se arvostus, jonka ASM-liiga ansaitsee.

Nuorille tuomareille tulee antaa harjoittelumahdollisuuksia, mutta ne tulee antaa kauden alla pelattavissa harjoitusturnauksissa. Niitä nimittäin piisaa.

„ Moe Wanchuk “
 • Etusivu
 • Yhteystiedot
 • Kiekkokoulu
 • Liiga-HIFK
 • Kolumnit
 • Joukkueet ASM
  BSM
  B Challenger
  B2SM
  CSM
  CSM Challenger
  C03
  C03 Challenger
  D04
  D05
  E06
  E07
  F08
  F09
  G10
  Uutiset ASM
  BSM
  B Challenger
  B2SM
  CSM
  CSM Challenger
  C03
  C03 Challenger
  D04
  D05
  E06
  E07
  F08
  F09
  G10
  Kalenterit BSM
  B Challenger
  B2SM
  CSM
  CSM Challenger
  C03
  C03 Challenger
  D04
  D05
  E06
  E07
  F08
  F09
  G10