ETUSIVU ETUSIVU


HIFK Jr Hockey Rf.
Helsingin jäähalli
00250 Helsinki
Puh 09-4777 020
Fax 09-4777 0229
email

Lädä Melartin kesähaastatteluViime kauden Kollien puolustuksen tukipilari Ilari "Lädä" Melart saapuu haastatteluun hikisenä suoraan joogatunnilta ja mättää lautaselle luomuporkkanaa sekä ituja ennen kuin nauhuri pyörähtää päälle.

Kauden aikana yhteensä peräti 72 ottelua pelannut 20-vuotias Melart on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut kiekkoilijana sekä ihmisenä paljon. Lätkää on tullut pelattua niin Ruotsissa, Suomessa, Yhdysvalloissa kuin jäähyaitiossakin.

"Ihan pikkupoikana aloitin jo pelaamaan. Teemu Selänne oli esikuvana ja olin nuorena aika kova maalitykki. Olin jengissä ensimmäisiä jotka osas kohottaa kiekkoa ja kun muut oppi saman taidon niin sitten palauduin normitasolle", isokokoinen Melart kertoo.

Lädä Melartin ensimmäisen jengi oli Malmön junioreissa kun miehen perhe asui länsinaapurissa. Kun Melartin perhe saapui takaisin Suomeen, oli nuoren kiekkoilijan jenginä IFK.

"Heti mentiin IFK:n messiin. Aika pitkään olin hyökkääjänä. Sitten välillä pelasin niin pakkina kuin hyökkääjänäkin ja vasta oikeastaan B-junnuissa siirryin lopulta puolustajaksi."

Kuluneella kaudella Melart esiintyi edukseen niin SM-liigassa, Mestiksessä, A-nuorten SM-liigassa kuin mys U20-maajoukkueessa. Siitä on kuitenkin vain pari vuotta, kun Melart ajatteli että hänestä ei tulisi jääkiekkoilijaa.

"Nuoremmassa B-junnuiässä lähdin jenkkeihin vaihto-oppilaaksi. En mennyt sinne lätkän perässä vaan broidi oli kertonut tarinoita omasta vaihtarivuodestaan ja halusin itse kokea saman. Pelasin tuolloin HJK:ssa enkä todellakaan ottanut lätkää kovin vakavasti ja elämäntavat olivat mitä olivat. Yllättäen se vuosi menikin hyvin ja sain kunnon kipinän lätkään. Menin sitten IFK:n B-nuoriin tryoutille ja sain paikan joukkueesta ja hieman myöhemmin olin ensimmäisen kerran mukana maajoukkueessa. Että tavallaan siinä tulin lopettamisen partaalta yhtäkkiä takaisin ja maajoukkueeseen asti, sen jälkeen olen panostanut jääkiekkoon totisesti."

Tuo kausi B-nuorissa sujuikin mallikkaasti ja puolustajan tontilta tuli 21 ottelun aikana pisteet 4+3=7. Jäähyaition penkit tulivat myös tutuiksi, sillä "Lädä" istui peräti 132 minuuttia jäähypenkillä kehittämässä pelisilmäänsä. Tuon saman kauden aikana Melart pääsi kokemaan myös pelaamisen riemua A-junnuissa 10 ottelun verran.

"Niitä jäähyjä vaan tuli, välillä ei tarvinnut tehdä paljon mitään. Ei siellä mitään myllyjä ollut, häkkipäiden välistä suunsoittoa lähinnä", hän kertoo siirtyessään ruokailussaan etanoiden kimppuun.

Kaudelle 2007-2008 nuori puolustaja lähti suurin tavoittein, mutta loukkaantumiset sotkivat kauden pahasti.

"Se kausi meni penkin alle loukkaantumisten vuoksi. Kun kausi alkoi niin oma peli ei ihan lähtenyt kulkemaan toivotulla tavalla ja sitten tulikin taukoa sairastuvan puolella. Kun pääsin takaisin terveiden kirjoihin niin en enää oikein mahtunut pelaavaan kokoonpanoon. Siitä jäi paljon nälkää ja viime kesänä panostin harjoitteluun täysillä. Tein pienetkin asiat huolellisesti ja katsoin tarkasti mitä söin. Oli kova juttu päästä treenaamaan liigajengin mukana, se kehitti aika paljon."

Melart pääsi pelaamaan harjoituspelejä HIFK:n liigajoukkueen paidassa. Raumalla nuori soturi halusi näyttää, että hän ei kaukalossa taka-askeleita ota kuumissakaan tilanteissa ja pudotti hanskansakin Rauman Lukkoa vastaan. Näin oli IFK-fanien rakastama "Poliisivauva" tullut kaikkien tietoisuuteen.

Kauden alussa Melart pelasi Kolleissa ja harjoitteli myös edustusjoukkueen mukana. Peliaikaa haettiin välillä Kiekko-Vantaalta ja Mestiksestä jäikin hyvät muistot.

"Mestiksessä oli siistiä pelata. Nopeempi tempo siellä on kuin A-junnuissa ja vahvempia äijiä sekä pelaajilla on parempi pelikäsitys. Aloitin siellä ylimääräisenä pakkina ja sitten kun tuli loukkaantumisia jengissä niin pääsin yrittämään ykköskentässä ja loput matsit Vantaalla pelasin sellaista 20 minuuttia per peli. Peliaikaa lähdettiin hakemaan ja sitä sai sitten aika paljon."

Ensimmäiseen liigaotteluunsa Melart osasi odottaa kutsua, kun loukkaantumisia tuli ja mies oli jo hetken aikaa veivannut liigajoukkueen mukana 8. puolustajana.

"Vähän osasi arvata, että saattaisi tulla liigamatsi eteen. Pelipäivän aamuna sain sitten varmistuksen, että illalla pelaan Tampereella. En saanut nukuttua päiväunia, jännitti aika paljon. Tampereella oli perhe katsomassa ottelua, vaikka ei siinä paljon peliaikaa tullut. Pari ekaa peliä pelasin pienillä minuuteilla, sitten tuli kahdessa matsissa Ässiä vastaan yli 10 minuutin siivut."

Uransa viidennessä liigaottelussa Melart lensi suihkuun vain 43 pelisekunnin jälkeen ja tapaus nostattaa vieläkin närästystä nuoressa puolustajassa.

"Se suihkukomennus tuli leikkaamisesta. Menin ehkä vähän myöhässä taklaamaan, mutta se oli aika vaarattoman näköinen tilanne. Vähän törmäsin kaveriin ja se kaatui ja loukkasi polvensa. Normaalisti tuollaisesta saisi ehkä kakkosen, mutta nyt kun tuli pipi niin lensin suihkuun. Ihan älytöntä että täällä lentää suihkuun välillä seurauksen eikä teon takia. Vaikka taklaus olisi puhdas ja kaveri loukkaantuisi vähän huonon onnen takia, niin siitä saa ison rangaistuksen. Ei mene ihan oikein minun mielestä tämä tulkintalinja", Melart toteaa ja siirtyy jälkiruokaansa mangosalaattia syömään.

Ennen joulutaukoa Melart pääsi iltapäivälehdistön sivuille pelattuaan reipasta jääkiekkoa Espoon Bluesia vastaan jossa hiekkalaatikolle kaveriksi lähti Erkki Rajamäki ja tälle muistolle "Lädä" vain nauraa jälkeenpäin.

Vuodenvaihteessa Kanadassa tuli eteen MM-kisat U20-maajoukkueessa. Suomen kannalta turnaus ei kovin ruusuisella tavalla sujunut vaan paikasta A-sarjaan jouduttiin karsimaan.

"Ei jäänyt paljon kerrottavaa siitä reissusta. Hienoa siellä oli pelata kun oli paljon yleisöä. Ei peli vaan kulkenut itsellä eikä joukkueella. Odotettiin enemmän koko jengin kanssa, vähän kai luultiin että paikka puolivälierissä olisi aika varma. No eihän se sitä sitten ollut vaan jouduttiin karsintasarjaan. Jos jotain hyvää pitää hakea, niin pelattiin harjoituspelit mukaan luettuna yhteensä kymmenen matsia ja omissa soi vain kahdesti kun olin jäällä, mutta ei se nyt paljon lohduta."

Kotiuduttuaan kisoista Melart huomasi pian, että runsas pelimäärä alkoi vaatia veroaan.

"Siinä oli läpi talven koko ajan matseja niin SM-liigassa, Mestiksessä kuin maajoukkueenkin kanssa. Ehkä ensimmäiset viisitoista ottelua liigassa menivät hyvin, sitten taisi väsy alkaa painaa kaiken reissaamisen, harjoittelun ja pelaamisen takia. Sitten tuli myös kuumeilua ja muuta mikä verotti voimia."

Kauteen mahtui kuitenkin vielä yksi ikimuistoinen hetki, kun Melart pääsi kotihallissa iskemään liigauransa ensimmäisen maalin.

"Porthenin Jermu voitti aloituksen ja pääsin suoraan kiskaisemaan vastapalloon. Yläkulmaan meni eikä Ilveksen maalivahti Hannu Toivonen voinut mitään. Kiekko on tallessa, mutta en ole kyllä ihan varma missä se on. Himassa se kuitenkin on."

Kun HIFK:n liigajoukkue aloitti oman kesälomansa Melart sai komennuksen auttamaan Kolleja A-nuorten karsintasarjassa. Siellä hän löysikin sisäisen rafalskinsa ja tehoili pisteet 5+4=9 yhdeksässä ottelussa. Melartin kausi loppui kuitenkin suihkukomennukseen Kärppiä vastaan.

"Hauska oli päästä Kollien mukaan, siellä on paljon hyviä kavereita. Sai ottaa aika isoa kiekollista roolia ja pelata ylivoimaa. Oikeastaan sai pelata niin paljon kuin vain jaksoi. Sitten siinä viimeisessä matsissa Kärppiä vastaan kävi mitä kävi. Ne sikaili aika paljon kun tuomarilinja suututti tasaisesti molemmat jengit ja se oli melkoista mailaviidakkoa. Ensin joku kärppäläinen tuli ja löi mailalla käsille, sitten tuli toinen ja teki saman tempun ja alkoi vielä tönimään ja löi ensin niin päätin sitten antaa palaa. En sanoisi että me lähdettiin riehumaan, oltiin jo varmistettu karsintasarjan voitto. Jo edellisessä pelissä Helsingissä oli ongelmia Kärppiä vastaan, joku veti mua siellä alkulämmössä kiekolla päähän ja olihan siinäkin pelissä mylly."

Miten Melart niputtaisi omien kokemustensa perusteella erot SM-liigan, Mestiksen ja A-nuorten välillä?

"Mestis on parempi sarja kuin A-junnut. Liigaan verrattuna Mestiksessä on taas pieniä asioita joita tehdään huonommin. Esimerkiksi jätkät eivät Mestiksessä oikein uskalla ottaa vastaan syöttöjä rystyllä ja muutoinkin välillä syöttämisen taso on vähän sitä ja tätä. Samoin pienissä asioissa kuten siinä, miten heität kiekon kulmaan, siinä on eroja SM-liigan ja Mestiksen välillä. Mestiksessä kiekko vaan roiskaistaan kulmaan, liigassa taas siinäkin pelaamisessa on enemmän taitoa ja järkeä. Toki liigassa pelaajat ovat vahvempia ja nopeampia kuin Mestiksessä."

Valmentajien välisiä eroja voi puida monin tavoin. Annetaan Lädälle mahdollisuus kertoa Kari Jalosen ja Joonas Tanskan erot kesäöisen šakkilaudan äärellä.

"Mä tiesin että tämä kysymys tulee ja olen miettinyt tätä paljon. Todennäköisesti Jalonen nostaa Tanskan šakkinappulat omalle puolelleen, vähän kuten pelaajia siirtyy A-nuorista SM-liigaan, ja näin ollen Jaloselle jääkin parhaat pelinappulat!"

Miten "Lädä" viettää kesäloman?

"Treenaan paljon, jotta ensi kaudella saisin pelattua täyden runkosarjan sekä playoffit SM-liigassa!"© Jay Schumacher
 • Etusivu
 • Yhteystiedot
 • Kiekkokoulu
 • Liiga-HIFK
 • Kolumnit
 • Joukkueet ASM
  BSM
  B2SM
  CSM
  BCT
  C04
  D05
  D06
  DET
  E07
  E08
  F09
  F10
  G11 ff
  Uutiset ASM
  BSM
  B2SM
  CSM
  BCT
  C04
  D05
  D06
  DET
  E07
  E08
  F09
  F10
  G11
  Kalenterit BSM
  B2SM
  CSM
  BCT
  C04
  D05
  D06
  DET
  E07
  E08
  F09
  F10
  G11