ETUSIVU ETUSIVU


HIFK Jr Hockey Rf.
Helsingin jäähalli
00250 Helsinki
Puh 09-4777 020
Fax 09-4777 0229
email

Valot päälle

Kiekkotermistö ja siihen liittyvä "koppikieli" on helposti omaksuttava kommunikointimuoto, jos henkilö on altistunut jäähalli-ilmapiirille riittävän kauan. Viestijän varsinaisesta äidinkielestä huolimatta tietyt koodit, kuten taktiikkaan ja peliin liittyvät ilmaisut, on helppo oppia. Koppikielessä on kuitenkin omat vivahteensa ja nyrkkisääntönsä, joiden omaksuminen kylmiltään vie aikaa. Jääkiekkojoukkueet eivät yleensä järjestä kielikylpyjä tai alkeiskursseja, sillä yleensä viesti menee perille tavalla tai toisella, joskus kantapään kautta. Kollien lääkäri Pirjo "Pirre" Laukka sai alkuviikosta kiekkokielen intensiivikurssin sananparresta "Valot päälle."

Maailma on erilainen kollitohtorin silmin

Kiekkoslangin kieliopin kulmakivenä on yksinkertainen sääntö, jonka sisäistämisen jälkeen "pukuhuoneläppää" on helppo seurata: ÄLÄ OTA MITÄÄN SANATARKASTI.

Jäähallin parkkipaikalle parkkeeranneelle Pirrelle sanonta "Valot päälle" (suom. herää, hereille, ryhdistäydy, mieti mitä teet) tarkoitti sananmukaisesti valojen pitämistä päällä.

Tohtori Laukka jätti autonsa valot päälle kahdeksi tunniksi, ja yllätys yllätys; akku meni ja tyhjeni. Harjoituksista palanneet Kollit ihmettelivät liikkumattomassa menopelissään päivystänyttä lääkäriä, mutta vasta todellisen herrasmiehen apu sai Pirren koneen käyntiin.

Pirren onneksi Kollien GM:n Tom Nybondaksen työhuoneen valo oli päällä HIFK:n toimistossa.

Omistajan elkein "Nybari" otti esille auton sääntökirjan, joka kuitenkin osoittautui liian monimutkaiseksi kauppatieteiden maisterille ja tohtorille. Edes yksissä tuumin eivät akateemikot saaneet akkua latautumaan.

Otettiin soitto Vehoon.

Vehon mies mietti aikansa, ja lupasi palata asiaan.

Hän oli puolestaan soittanut Espanjassa golfanneelle mekaanikkojen pääjehulle, jolta oli kesken par-puttauksen saatu uutta tietoa auton akun lataamisesta. Kerrottiin, että ainoa mahdollisuus on kaapeleiden käyttäminen.

Nybondas otti omansa esille ja sai kuin saikin plussat ja miinukset yhtymään oikealla tavalla.

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Auto käynnistyi ja Pirjo oppi uuden sananparren.
 • Etusivu
 • Yhteystiedot
 • Kiekkokoulu
 • Liiga-HIFK
 • Kolumnit
 • Joukkueet ASM
  BSM
  B2SM
  CSM
  BCT
  C04
  D05
  D06
  DET
  E07
  E08
  F09
  F10
  G11 ff
  Uutiset ASM
  BSM
  B2SM
  CSM
  BCT
  C04
  D05
  D06
  DET
  E07
  E08
  F09
  F10
  G11
  Kalenterit BSM
  B2SM
  CSM
  BCT
  C04
  D05
  D06
  DET
  E07
  E08
  F09
  F10
  G11