ETUSIVU ETUSIVU


HIFK Jr Hockey Rf.
Helsingin jäähalli
00250 Helsinki
Puh 09-4777 020
Fax 09-4777 0229
email

A f****n disgrace

Kollit-Cedar Rapids 3-9

Hallitseva Clark Cup –mestari Cedar Rapids Rough Riders teurasti Kollit Buc Bowlin avausottelun ensimmäisessä erässä lumieränumeroin 0-6. Kollit olivat täysin vailla mahdollisuuksia tyylikkään jenkkijoukkueen käsittelyssä. Tehokkaan yksinkertaisesti pelannut Rough Riders vei stadilaisia lajin jokaisella osa-alueella mennen tullen. Vauhdikas, voimakas, intensiivinen, hyväasenteinen ja taitava vastustaja avasi ensimmäisen erän ilotulituksellaan Kollien omistaja Tom Nybondaksen silmät mitä suomalaiseen kiekkokulttuuriin tulee. ”Pohjois-Amerikassa ymmärretään pelin todellinen luonne. Jenkkijoukkueiden jumalaton kilpailutilanne ajaa pelaajat tappelemaan jokaisesta neliösentistä ja kiekosta aivan eri tavalla kuin Suomessa. Täällä saa taklata ja röyhiä. Täällä suorastaan kannustetaan siihen, ei hyssytellä tai ajatella Kaikki Pelaa –mallilla. Suomalaisen ja amerikkalaisen A-junnukiekon ero todistettiin tänään karulla tavalla; - kuus nolla pataan ekassa erässä ilman mitään selityksiä. Tämän nähtyäni en ihmettele pätkääkään, miksi suomalaiset junnumaajoukkueet ottavat järjestään nekkuun jenkeiltä ja kanukeilta. Pelaajiemme henkilökohtainen taitotaso ja fysiikka kestävät kyllä vertailun, mutta ero on TAVASSA PELATA ja ASENTEESSA, sekä siinä MIKÄ ON SALLITTUA ja mikä ei. Olen syvästi huolestunut suomalaisen kiekon nykytilanteesta.”

Aaron Bendicksonin (2+0) vajaan kahden minuutin kohdalla tekemä avausmaali tuli niin yksinäiseksi ja surulliseksi, että Cedar Rapids päätti tehdä 17:ssä minuutissa viisi lisää. Kysymys oli nimenomaan päättäväisyydestä ja tahdosta, kahdesta asiasta jotka Kolleilta puuttuivat lähes tyystin. Välillä näytti jopa siltä, että 95 % punapaidoista meni kaukaloon selviytymään hengissä, ei pelaamaan jääkiekkoa.

Rough Ridersin ilotulitus oli fyysisen ja kurinalaisen kiekon ystäville viehättävää katsottavaa. Kiekko liikkui nopeasti, syötöt napsahtelivat tarkasti lapaan ja vastaanotot olivat maailmanluokkaa. Jokainen kaukaloon luistellut jenkki oli jatkuvasti valmiina ja hereillä.

”Näiden kundien taito pienessä tilassa ja ajassa oli todella ihailtavaa. Suunnanmuutokset, taklaukset ja yleinen pelivalmius olivat kaunista katsottavaa. Kahdella sanalla sanoen Rough Riders oli erittäin tyylikäs joukkue”, mietti Kollien ykköskäskyttäjä Joonas Tanska.

"Keskustelu siitä, että pieni kaukalo tappaa taidon on naurettavaa. Lentokentillä oppii kyllä luistelemaan kovaa ja laajoissa kaarissa, mutta se ei ole taitoa. Pieni kaukalo päinvastoin pakottaa taitavaksi", lisäsi Nybondas.

Rajuimmin Kolleja opettivat Bendicksonin lisäksi kahden maalin Ian Slater ja alle 70 kiloinen "pikkufleury" Adam Miele. Myös kivitalon kokoinen (196 cm, 109 kg) Kaikkosklooni Phil Axtell (kuvassa vasemmalla) säväytti kolmella syöttöpisteellä. Suomen kaukaloissa Axtellille olisi helppo povata elinikäistä pelikieltoa. Iso, paha kaveri pelasi hurjasta ulkonäöstään ja rosoisista otteistaan huolimatta rehdisti ja reilusti taklaten, tavalla jota härmäläisissä asiantuntijapiireissä katsottaisiin killiin ihan vain periaatteesta.

Vaikka Cedar Rapids näyttikin Kolleille kaapin paikan tylyllä tyylillä, saivat stadilaisetkin juonen päästä kiinni toisessa erässä. Kun pelin intensiteetti tippui, Kollit pääsivät hetkeksi kyydistä ohjaajan paikalle.

Cedar Rapidsin valmentaja Mark Carlson antoi Kolleille kohteliaan tunnustuksen kahdesta viimeisestä erästä.

”Saimme muutaman onnekkaan pompun avauserässä ja ottelu ratkesi nopeasti. Toisessa ja kolmannessa tilanne tasoittui ja HIFK pääsi mukaan peliin. He taistelivat ihan kiitettävästi vaikeassa tilanteessa.”

Parhaiten Kolleista paikkansa täyttivät valtava Petr Freiberg (1+0) ja Mika Koponen, jolla oli luonnetta pelata kiekkoa kiivastahtisessa kamppailussa. Janne Keränen (2+1) hyödynsi maalipaikkansa hyvällä prosentilla.

Flunssasta parantunut Kollisentteri Jonas Enlund oli ällistynyt vastustajien fyysisyydestä ja sähäkkyydestä.

”Kun Suomessa vastustaja tekee häirintätilanteessa muutaman pikkunätin kaarroksen ja katsoo silmiin, niin nää ajaa heti päin. Ja samalla sekunnilla matka jatkuu kohti seuraavaa tilannetta. Kyllä täällä kiirettä pitää.”

Torstaiaamuinen oppitunti lajin syvimmästä olemuksesta tuli hyvään aikaan, sillä kokemuksia on mahdollista siirtää käytäntöön jo huomenna. Otteluita on jäljellä kaksi kappaletta. Perjantaina Kollit kohtaa Tri-Cityn ja lauantaina Sioux Fallsin.

Axa, Buccaneer Arena
 • Etusivu
 • Yhteystiedot
 • Kiekkokoulu
 • Liiga-HIFK
 • Kolumnit
 • Joukkueet ASM
  BSM
  B2SM
  CSM
  BCT
  C04
  D05
  D06
  DET
  E07
  E08
  F09
  F10
  G11 ff
  Uutiset ASM
  BSM
  B2SM
  CSM
  BCT
  C04
  D05
  D06
  DET
  E07
  E08
  F09
  F10
  G11
  Kalenterit BSM
  B2SM
  CSM
  BCT
  C04
  D05
  D06
  DET
  E07
  E08
  F09
  F10
  G11